Endometriose og fertilitet
En af de mest almindelige symptomer på endometriose er ufrivillig barnløshed. Op til 50% af kvinder med endometriose lider af ufrivillig barnløshed. Hele 70% af de kvinder, som får fertilitetsbehandling, opnår også graviditet trods endometriose.
Hør vores podcast episode med fertilitetsspecialisten her:
Fertilitetsbehandling til kvinder med endometriose
Fertilitetsbehandling tilbydes enlige kvinder og par. I henhold til lovgivningen, kan der tilbydes fertilitetsbehandling på offentlige sygehuse til:
- Enlige kvinder, som ikke har børn
- Par, som ikke har fælles børn
Fertilitetsbehandling i det offentlige er gratis. Ufrivillig barnløshed er godkendt som kronisk sygdom, og derfor kan der ansøges om kronikertilskud til betaling af medicin. De fleste offentlige fertilitetsklinikker tilbyder 3-6 inseminationsforsøg, og der må gives 3 IVF behandlinger.
Inseminationsbehandling (IUI)
Ved inseminationsbehandling, inseminerer man sæden direkte op i livmoderhulen. For at opnå graviditet skal mindst en æggeleder være åben.
Først stimuleres æggestokkene til at udvikle æg ved hjælp af hormonbehandling. Derved kan man have kontrol over ægløsningstidspunktet og gennemføre inseminationen på det rigtige tidspunkt. Forud for inseminationen afleverer manden en sædprøve, hvor sædceller adskilles fra sædvæsken og klargøres til insemination.
Chancerne for at opnå graviditet ved insemination er gennemsnitlig 14-20%.
Kunstig befrugtning (IVF)
Ved kunstig befrugtning påbegynder man med en hormonbehandling for at sikre, at æggestokkene modner flere æg end i en normal cyklus. Ved hjælp af ultralydsscanning bestemmes tidspunktet for æg udtagning.
Æg udtagningen foretages ambulant, hvor man fører en tynd kanyle gennem skedevæggen til æggestokkene, og ægges suges ud af æggeblærerne. Mandens sædprøve renses i laboratorie, hvor æg og sædcelle føres sammen.
Et døgn senere kan man se hvilke æg, der er blevet befrugtet. De 2 bedst befrugtede æg opsættes i livmoderen 2-3 dage efter æg udtagningen. 14 dage senere kan man teste for graviditet. Hele behandlingsforløbet varer ca. 7 uger, og man skal møde på klinikken 4-6 gange.
Kunstig befrugtning (IVF) er den mest effektive fertilitetsbehandling. I mere end 40% af behandlingerne sætter et æg sig fast.
Brug for hjælp og støtte igennem fertilitetsbehandlingen?
Patientforeningen Fertilitet & Tab henvender sig til dig, som skal i fertilitetsbehandling, er i fertilitetsbehandling eller har afsluttet fertilitetsbehandling. Her kan du få støtte, uanset hvor du er i dit forløb.
Husk på at udfordringer med fertilitet rammer mange. Faktisk har ca. hvert tiende par brug for hjælp til at få et barn. Du er derfor ikke alene.
Læs mere om Patientforeningen Fertilitet & Tab her.
Fertility Care er en almenvelgørende forening, der tilbyder gratis støtte og rådgivning til alle berørt af ufrivillig barnløshed og fertilitetsbehandling. Deres rådgivning har fokus på forebyggelse og behandling af de psykosociale omkostninger, som barnløshed og dens behandling kan medføre.
Deres rådgivningstilbud er bemandet med fertilitetssygeplejersker og jordemødre med speciale erfaring og faglig støtte- og rådgivningskompetencer. En samtale hos dem er fortrolig og underlagt tavshedspligt.
Det er nemt at booke en samtale på deres hjemmeside www.fertilitycare.dk.