Sammenhæng mellem endometriose og adenomyose

Selvom adenomyose ofte bliver kaldt ”indre endometriose”, er der altså tale om to forskellige sygdomme, der dog er tæt beslægtede.

 

Den mest åbenlyse forskel mellem de to sygdomme er, at adenomyose sidder inde i livmodervæggen, mens endometriose sidder udenfor livmoderen. I modsætning til endometriose, forholder adenomyose sig ikke til kvindens cyklus. Dette vil sige, at den ikke bygger sig op og bløder parallelt med livmoderslimhinden/menstruationen. Adenomyose kan også fortsætte efter overgangsalderen har passeret, men er da for det meste asymptomatisk. Der er også observeret flere molekylære forskelle mellem adenomyose og endometriose, hvilket kun er med til at bekræfte, at der er tale om to forskellige tilstande. Mens adenomyose angiveligt er hovedansvarlig for menstruationssmerterne, så er det endometriose, der udløser smerter før menstruation.

Ikke desto mindre ser vi, at de ofte forekommer samtidig og deler mange af de samme dårlige egenskaber. 70% af kvinder med dybt infiltreret endometriose har også adenomyose, som så spiller en stor rolle i symptombilledet. Derfor er det altid vigtigt at tænke på begge sygdomme på samme tid og spørge; ser man også adenomyose, efter man har fundet endometriose? Og omvendt. De fleste behandlingsmetoder for adenomyose vil også være effektive ved endometriose, men ikke omvendt. Det er værd at have i mente.

Som forklaret i afsnittet om ”Tissue injury and repair”, har man mistanke om, at adenomyose fører til retrograd (baglæns) blødning ved menstruation og på den måde forårsager endometriose. Hos kvinder, der oplever rigtig mange smerter, og hvor man kun finder små endometrioseforandringer under kikkeroperationer, bør lægen være meget opmærksomme på dette. Hos disse kvinder kan det egentlig problem med smerter og årsagen til endometriose egentlig være forårsaget af adenomyose. Det at fjerne livmoderen kan hos disse kvinder også hjælpe mod endometriose.

Da retrograd menstruation angiveligvis ikke er den eneste årsag til endometriose, er det yderst vigtigt, at hvert enkelt tilfælde vurderes individuelt.

Dette gælder også for kvinder, der kæmper med infertilitet. I og med at endometriose og adenomyose ofte ses samtidig, er det vigtigt at være sikker på, at der ikke foreligger adenomyose, inden man går i gang med kunstig befrugtning, da det vil være relevant i forhold til valg af IVF-protokol.

Få nyhederne fra Endometriose Fællesskabet først

Skriv dig op til Endometriose Fællesskabets nyhedsbrev og få de seneste nyheder og information om aktiviteter direkte i din indbakke.

Nyhedsbrevet udkommer én gang månedligt.