Til fysioterapeuten: Ondt i lænden, ballen og låret

SPØRGSMÅL:

Kære eksperter.
Jeg har i september 2010 fået konstateret endometriose i mellem til svær grad. Jeg har gået mange år med smerter i forbindelse med menstruation.

Min kæreste og jeg kan ikke blive gravide uden hjælp da mit underliv er ødelagt af endometriosen. Pt. går det nogenlunde ok med den smertebehandling jeg får en kombination af panodiler, ibuprofen og tramadol når det er rigtigt slemt.

Det der pt. er mit store problem er smerter i min lænd specielt før og efter menstruation som jeg ved hjælp af p-piller kun skal have hver 3 mdr. Min lænd er meget spændt og øm og smerten går ned i lænden, ballen og specielt det ene lår.

Mit spørgsmål går ganske enkelt på om jeg kan gøre noget ved det??? Her tænker jeg evt. massage fysioterapi eller andet. Hvad er Jeres erfaring med hvad der virker og hvad anbefaler I jeres patienter??? Jeg forsøger at holde mig igang ved at gå ture dagligt. Men spændingerne er der alligevel i en længere periode feks. denne gang har problemet stået på i over 3 uger.

Jeg er pt. tilknyttet OUH, men har ikke talt med dem, da min endometriose er konstateret gennem privathospital og her blev jeg også opereret for selvsamme sygdom – bl.a. cyster.
Mener I jeg bør tage kontakt til OUH og få snakket det igennem igen, da jeg synes mine smerter til tider er uudholdelige???

Jeg håber ikke det er for rodet, men der er bare sket så meget det sidste halve år.
På forhånd Tak for hjælpen.

Venlig hilsen
En bekymret med smerter.

Svar:

Kære Bekymrede.

Allerførst godt gået at du holder dig aktiv med gåture hver dag.
Det vil altid være en god ide at få en grundig snak med OUH(går ud fra det er Odense Universitets Hospital). Især omkring deres forslag til behandlings muligheder. Det kan være Operativt, manuel behandling og smerte behandlingsom de kan tilbyde.

Dernæst kan det være godt at få en ”second Opinion” på problemstillingen. Det kan bl.a. være i Skejbye sygehus hvor de er langt fremme og har en del erfaring med endometriose.
Problematikken med spændinger opstår tit omkring æggestokke, æggeledere og livmoder. Når de endometriotiske væv breder sig kan det gå ud over de ovennævnte strukturer og ikke mindst tarm og andre bækken/mave strukturer. Dette i sig selv kan give stivhed og ømhed i området. Omkring menstruation arbejder disse muskulære strukturer ekstra hårdt men kan ikke frastøde slimhinden pga endometriose. Derfor bliver stivheden og ueftergiveligheden mere mærkbar i perioden omkring menstruation.

Mange af de strukturer sidder direkte eller indirekte fast på rygsøjlen. Så jo mere stræk og stivhed jo mere belastes lænden. Dette vil typisk kunne ses som ekstra ”svajrygget” i lænden. Især omkring menstruation men også i hverdagen

Løsningsforslag:
1) Du kan begynde med decideret fitness træning under vejledning af Osteopat/fysioterapeut. Det bør indeholde kernestabilitets træning for mavemusklerne. Dette modvirker for meget svaj i ryggen.
2) Øvelser du kan lave selv. Rygliggende saml benene, bøj dem og træk knæene op til brystkassen eller så langt som det er muligt. Dernæst tilbage til armene er strakte. Gentag øvelsen 2-3 x 15 hver dag.
3) Behandling:
a) Osteopat: kan arbejde med de organer der giver problemerne, manipulere/mobilisere ryggens led og behandle musklerne.
b) Fysioterapeut: kan mobilisere ryggen og strække/massere ryggen.
c) Massør: kan løsne for dine muskulære spændinger i Lænden.

Nogle Osteopater/fysioterapeuter arbejder også intravaginalt. Det kan også have en god effekt.
Uanset hvad du gør er det vigtigt at du finder en der kender lidt til sygdommen og som kan afhjælpe årsagen og ikke bare symptom behandle.
Slutteligt vil jeg understrege at din kost kan have stor indflydelse på endometriose. Få en ernæringsterapeut/kostvejleder til at lave en kulhydrat fattig og sund kost til dig.
Håber du kan bruge svarerne.

Venlig hilsen
Torben
Osteopat og fysioterapeut.


Fandt du ikke den information du søgte?