Kan man henvises til en psykolog via lægen?

SPØRGSMÅL:

Jeg er 33 år, har endometriose i svær grad og er blevet opereret to gange, senest for et år siden. Jeg er bange for at den er helt gal igen men kan desværre ikke tåle hormoner af nogen slags og reagerede hyper allergisk overfor Zoladex i april sidste år (mine hænder og fødder hæver dagligt stadigvæk på trods af dobbelt antihistamindosis dagligt).

Når man ikke kan tåle hormoner kan æggestokkene jo heller ikke fjernes, så dén mulighed eksisterer ikke i mit tilfælde.

Næste mulighed er at fjerne livmoderen for at mindske blødningsproblemer og risiko for yderligere spredning. Det ser ud til at det bliver løsningen vi skal prøve. Jeg vil gøre det hvis det kan bedre min livskvalitet – helt sikkert, der er jo skønne små og store mennesker der også lever i mit liv som også bliver meget påvirket af min daglige “kamp”.

Men jeg kan også læse mig frem til at der er flere der IKKE har fået færre smerter af det og er i helt gennemført vildrede. Hvad skal jeg gøre?

Jeg trænger virkeligt meget til at tale med nogen der kan forstå hvordan det er at leve med næsten kroniske smerter og en voldsom træthed. I dag gik jeg i stå mens jeg talte til vores afdelingsmøde pga. smerter i mit underliv – ALLE så det!!!

Jeg har været så heldig at få to skønne børn men er meget ked af at miste muligheden for flere – specielt hvis der er risiko for at det ikke hjælper betydeligt. Der er jo også risiko for psykologiske mén.

Kan man komme til en psykolog og tale det hele igennem inden? Kan man henvises til én via lægen/Skejby? Kan I ikke fortælle mig om jeres erfaringer med dette indgreb??

SVAR:

Hej Lise.
Det er desværre meget normalt at være meget træt, når man har endometriose. At have en sygdom i kroppen dræner den for energi. Hvis du oven i købet har on/off smerter, drænes du yderligere. Det kan også tænkes, at din søvnkvalitet ikke er optimal – hvis du vågner flere gange om natten og/eller ikke får tilstrækkelig dyb søvn.

Det kan lade sig gøre at få mere energi ved at få støtte til gode og nænsomme motionsvaner, at få kosten bedst mulig i forhold til, at du har endometriose. Og ikke mindst lære afspænding og visualisering, der på sigt giver mere energi.

Med hensyn til sex. De fleste med endometriose har store udfordringer forbundet med at få sexlivet til at fungere. Nogle opgiver det – det er synd.

Grundreglen er, at sensuelt samvær skal foregå uhyre nænsomt og langsomt – hvilket ikke altid passer ind i mandens behov. Det er med andre ord to vidt forskellige verdener, der mødes. Så hvis det skal fungere, skal i tale meget sammen! – Om hvad I hver især har brug for og lyst til – og så gøre det på den måde. Det kan ende ud i, at I kender hinanden bedre end de fleste og dyrker sex på en meget mere nuanceret måde – men det kræver, at I begge åbner munden og er ærlige!

Hilsen

Mette Kold


Fandt du ikke den information du søgte?