Kommunikation: En måde at forstå endometriose

Familie og pårørende til dem med endometriose

af Lone Hummelshøj

Et liv med endometriose påvirker ikke kun kvinden – men det påvirker også dem som holder af hende: herunder partnere, forældre, søskende, familie, venner, kolleger – og hendes børn.

En kvinde med endometriose skal håndtere en sygdom, der i mange tilfælde vil påvirke hendes liv, hendes evne til at fungere seksuelt, true hendes frugtbarhed, hæmme hende i at have et tilfredsstillende arbejdsliv og deltage i de normale aktiviteter, som at leve, lege og deltage i personlige relationer.

Og det påvirker også dem, der holder af hende!

Følelser er menneskelig

Vi er alle mennesker, og vi har alle menneskelige følelser.

Løsningen er, ikke at lukke de nye følelser ud og lad dem såre den, vi elsker. Det sværeste i dette er, at være ærlig over for din partner og din partner over for dig.

Vi lærer ikke at såre folk, hvis vi kan hjælpe. Vi har lært at ikke sige noget uden at tænke først. Men vi er også mennesker, og undertiden kommer ord ud under stress eller vrede eller frustration, som vi fortryder. Så det sværeste er, at forsøge at kommunikere vores følelser, vores behov og vores ønsker uden at vores partner får det værre på grund af det.

Ud fra hvad min hustru, Carey, har fortalt mig, og ud fra hvad jeg har læst, føler kvinder med denne sygdom sig skyldig, fordi de er – i deres tanker – årsagen til problemerne. Carey siger, “Vi er problemet.” Men jeg svare igen med, “Nej, du er ikke problemet, men sygdommen er problemet.” Det gør måske ikke den store forskel, men jeg føler, ved at placere skylden på den sande synder, føler jeg mig mindre vred på den person, og mere vred på den reelle årsag.

”Jeg ved, at min partner ikke normalt er sådan, men handler på sådan på grund af det hun føler. Kroniske smerter påvirker et menneske. Hvis hun bliver irriteret på mig, er jeg er nødt til at se forbi det og se, at smerterne taler, ikke min kone. Ved at gøre dette, gør jeg det nemmere for mig selv at komme forbi hendes vrede, fordi jeg ved, at jeg ikke er begået nogen fejl eller er årsag til det.”

Hvordan kan du hjælpe?

Din kærlighed og støtte bliver meget vigtig, og de følgende artikler kan hjælpe dig med at støtte den person, som du holder af, der har endometriose:

Kommunikation: En måde at forstå endometriose
Når andre ikke forstår
Hvad fortæller jeg andre om endometriose?

Artiklen er oversat til dansk af Bettina Ekfeldt med tilladelse fra Endometriosis.org læs den originale artikel her …..