Hvad skal jeg fortælle andre om endometriose?

Af Ellen Johnson
Denne artikel er blevet inspireret af en 1998 artikel til Witsendo

Hvad og hvordan du fortælle folk om dit helbred er altid svært.
Dette gælder uanset om det er et spørgsmål om operation eller blot et spørgsmål om, hvordan du har det.

Når du har en kronisk sygdom, kan det være svært at besvare et typisk spørgsmål som,
“Hvordan har du det?” uden at svare som standard med “Fint, tak”.
Det er især akavet, når det er indlysende, at du ikke har det godt.

Hvad skal jeg sige?
En ting du skal huske er, at du ikke behøver at fortælle folk noget som helst!
Du kan altid vælge at være vag og uforpligtende. I nogle situationer kan det være at foretrække, især hvis du ved personen kun ønsker at være høflig.
Så før du svarer, så spørg dig selv et par spørgsmål:
Hvem spørger? Ønsker de virkelig at vide, hvordan jeg har det? Eller er det bare høflighed?
Ønsker jeg virkelig at denne person får besked? Hvordan vil det påvirke vores forhold, hvis jeg afslører, hvordan jeg virkelig har det?
Hvordan har jeg det følelsesmæssigt og fysisk lige nu? Er jeg stærk nok til at tale om det, eller skal jeg bare komme videre?
Har jeg virkelig brug for at belære/oplyse denne person om mit helbred eller min sygdom?
Undertiden er vi uforberedte på spørgsmålet. Når vi er trætte eller i smerter, tænker vi ikke altid klart. I disse situationer kan vi uforvarende bruse ud med personlige informationer, vi ellers ikke ville have delt. Standard svaret “fint” virker ikke altid, fordi enkelte spørgelystne typer måske ønsker hele historien. De kan frimodigt spørge, “Virkelig? Du ser ikke fint. Hvad er der galt? ”

Hvordan kan jeg sige det?
At være forberedt med et par standard svar kan forhindre en masse frustration. For eksempel, et favorit svar til “Hvordan har du det?” kunne være, “Det kunne være værre!”
Nogle gange får det folk til at smile eller grine. Det afslører ikke noget om din fysiske velvære, og det vil ikke mose dig ned i en ti-minutters samtale, der kan mindske din tid og energi. En af mine personlige favoritter er, “hænger i.” Denne form for svar opfylder ofte behovet for de fleste, undtagen de mest nysgerrige.

Hvordan kan jeg oplyse folk om mit helbred?
Hvis du føler dig stærk nok, og du ønsker at oplyse personen om dit helbred eller endometriose i almindelighed – og du føler, at de vil være modtagelig – du ønsker måske at gå ind i nogle detaljer.
Så er pjecer, brochurer og trykte materialer til rådighed fra Endometriose Foreningen, de kan være meget hjælpsomme redskaber. Hav nogle i din taske eller på din arbejdsplads, hvis og når du ønsker at øge bevidstheden.
Hvis du ikke ønsker at afsløre nogle personlige detaljer (enten fordi du ikke tror, ​​at personen ville være støttende eller at du finder det for personligt at dele), øv dig i at være uforpligtende uden at være uhøflig. For eksempel, hvis du lige har været igennem kirurgi og du ikke ønsker at tale om det, kunne du f.eks. sige:
“Det er en lang historie, som jeg ønsker vil kede dig med!”
“Det var ikke noget livstruende, jeg har det fint nu”
“Det var ikke smitsom, så bare rolig!” (Sagt med et grin)
“Jeg har det bedre nu og ønsker at genopleve denne ellers dejlige hospitals oplevelse!”
Hvis spørgeren fortsætter, kan det være nødvendigt at reagere med noget lidt mere selvsikkert, såsom “Det er personligt, og jeg vil helst ikke gå i detaljer.” Så skifte emne og spørge den anden person om noget. Alle emne kan gøre det. Folk er som regel glade for at snakke om sig selv.
Nogle gange kommer vi til at afsløre mere om os selv, end vi ønsker.
Vi tror måske, at det er uhøfligt ikke at svare et spørgsmål, selv når vi ikke ønsker det. Men det er ikke uhøfligt at beskytte os selv.
Vi har ret til selv at bestemme, hvornår og hvis vi ønsker at afsløre oplysninger om vores helbred til andre. Andre har ikke har ret til at kende intime detaljer om vores liv. De behøver ikke at vide mere, end vi er villige til at afsløre.
Når det kommer til, hvad vi fortæller andre om endometriose, er vi i kontrol. Vi kan vælge at blive en “endometriose ambassadør” eller vi kan beslutte at holde vores helbredsproblemer hemmelige. Eller vi kan vælge at dele det med nogle få nære venner.

Uanset hvilken vej vi tager, er det vores valg!

Artiklen er oversat til dansk af Bettina Ekfeldt med tilladelse fra Endometriosis.org læs den originale artikel her …..