Familie og pårørende til dem med endometriose

Familie og pårørende til dem med endometriose

af Lone Hummelshøj

Et liv med endometriose påvirker ikke kun kvinden – men det påvirker også dem som holder af hende: herunder partnere, forældre, søskende, familie, venner, kolleger – og hendes børn.

En kvinde med endometriose skal håndtere en sygdom, der i mange tilfælde vil påvirke hendes liv, hendes evne til at fungere seksuelt, true hendes frugtbarhed, hæmme hende i at have et tilfredsstillende arbejdsliv og deltage i de normale aktiviteter, som at leve, lege og deltage i personlige relationer.

Og det påvirker også dem, der holder af hende!

Ingen synlige handicap

Fordi endometriose ikke giver et synligt handicap, kan det være meget svært for andre at forstå, hvordan denne sygdom kan påvirke ens liv så dybt – og hvordan smerter og kronisk træthed på samme tid, kan være så usynlig (ingen ar, ingen manglende lemmer), og alligevel så synlige på grund af den måde, det kan hindre en kvinde i at udføre de daglige aktiviteter.

Dette vil naturligvis påvirke så mange aspekter af hendes liv – og også det liv, som hun deler med andre.

Hvordan forstår du en andens smerte?

Det kan være meget svært at forstå en andens smerte eller træthed, men hvis du kender nogen med endometriose, er den største tjeneste du kan gøre for hende, at lære om hendes sygdom.

Det er vigtigt at forstå, hvad den kvinde du holder af, kæmper med.

Endometriose er en tilstand, som der – for det meste – ikke kan helbredes. Hun, og du, er nødt til at accepterer dette og leve med en kronisk sygdom. Dette kan betyde episoder med kraftige smerter, med ekstrem udmattelse og for nogle, acceptere at hun ikke kan få børn.

Hun har ikke et synligt handicap, men hun kan stadig være i smerte både fysisk og følelsesmæssigt.

Og hun har brug for sin partner, familie og venner til at støtte hende – ikke på kort sigt, men på lang sigt. Endometriose forsvinder ikke.

Hvordan kan du hjælpe?

Din kærlighed og støtte bliver meget vigtig, og de følgende artikler kan hjælpe dig med at støtte den person, som du holder af, der har endometriose.

Artiklen er oversat til dansk af Bettina Ekfeldt med tilladelse fra Endometriosis.org læs den originale artikel her …..