Diagnosticering

Hvordan diagnosticeres endometriose?

Tidligere kunne man kun stille diagnosen endometriose med sikkerhed ved en såkaldt laparoskopi, som er en kikkertoperation. Man fører en kikkert ind gennem navlen og kan så se livmoderen, æggelederne og æggstokkene, samt iøvrigt blære, tarm mm.

Efterhånden er både ultralydsskanning (UL) og MR skanning blevet så gode, at man fint kan stille diagnosen af visse former for endometriose via disse metoder:

  • Endometriose på bughinden (“peritoneal” endometriose).
    Denne form kan kun påvises ved kikkertoperation (laparoskopi).

 

  • Cyster på æggestokkene (“endometriomer” eller endometriosecyster). Denne form kan med stor sikkerhed påvises med ultralyd/MR scanning. Fejlkilden kan være den cyste, der ofte kommer efter ægløsningen (“corpus luteum”), som ofte indeholder lidt blod, og som går tilbage i løbet af nogle uger. Et corpus luteum hører med til kroppens normale funktion.

 

  • Endometriose som indvækst i det underliggende væv (infiltrater/dybt infiltrerende endometriose). Det er denne form, der bla vokser ind i tarm. I sjældne tilfælde kan der være indvækst i f eks ischiasnerven. Denne form kan med stor sikkerhed påvises med ultralyd/MR, men det kræver særlig ekspertise.

Hvis man intet kan finde ved disse undersøgelser og man alligevel mistænker endometriose skal man evt. lave en kikkertundersøgelse. Endometriose kan ikke udelukkes på baggrund af skanning.

Endometriose kan også klassificeres. Den mest almindelige klassifikation kaldes RAFS (Revised American Fertility Society score). Der er grad 1 til grad 4. Sværest grad er grad 4.

Denne score lægger meget vægt på forholdene omkring æggelederne og æggestokkene, samt tilstedeværelse af sammenvoksninger.
Nogle patienter er meget syge af endometriose i endetarmen, men hvis der ikke er sygdomme omkring æggeledere/æggestokke og kun få sammenvoksninger havner man i grad 1 kategorien, selvom man har, hvad man kalder avanceret endometriose.