Årsagen

Hvad er årsagen til endometriose?

Man ved ikke hvad endometriose skyldes, men læger og forskere i hele verden arbejder for at finde årsagen. Der er fremlagt flere teorier, nogle af dem er:

  • Retrograd menstruation – en teori, der foreslår, at noget af livmoderslimhinden løber med menstruationsblodet baglæns ud af æggelederne, hvor det så sætter sig fast i underlivet (bughulen), hvor det fortsætter med at vokse. Nogle eksperter mener, at alle kvinder har en form for retrograd menstruation, men at et problem med immunforsvaret eller en hormonel ubalance gør, at nogle kvinder og ikke andre udvikler endometriose.
  • En anden teori går ud på, at endometriosevævet fra livmoderen bliver spredt i kroppen via lymfe- eller blodkar. Flere forskere arbejder med forsøg, der skal bevise at endometriose forekommer genetisk i bestemte familier, eller at visse familier har en større risiko for at få sygdommen.
  • En tredje teori beror på, at væv, fra da kvinden var foster, senere udvikler sig til endometriose, eller at voksent væv i særlige tilfælde beholder de muligheder, det havde på fosterstadiet til at ændre sig til reproduktivt væv.

Forskning fra den amerikanske Endometriosis Association har vist, at der er en forbindelse mellem påvirkning af dioxin (TCDD) og spontan udvikling af endometriose. De undersøgte en koloni af rhesus aber, der havde udviklet endometriose efter at være blevet udsat for dioxin. 79 procent af aberne havde endometriose. Ikke nok med det – jo mere dioxin de havde været udsat for, des værre var graden af endometriose.
Forskningen i årsagen – eller årsagerne – til endometriose fortsætter. The Endometriosis Association har sit eget forskningsprogram på Vanderbilt University Medical School i Nashville, USA, ledet af Professor Kevin Osteen. Her arbejder en gruppe læger og forskere med forskellige specialer på at finde alle de mekanismer, der kan forårsage sygdommen – og forhåbentlig lede til en helbredende behandling. Næsten to millioner dollars er nu blevet rejst over hele verden, så denne forskningsenhed kan fortsætte sit arbejde.Derudover har Endometriose Foreningen siden 2005 årligt overført en procentdel af medlemskontingentet til foreningens forskningskonto med henblik på at kunne involvere sig i et relevant forskningsprojekt. Procentsatsen vil variere fra år til år, men har hidtil været 15 %. Valg af relevant forskningsprojekt træffes af bestyrelsen.