26/06/20

Dagens opkald

Anne Hovmøller taler ofte med piger med endometriose og deres pårørende for at give dem råd og vejledning. Vi ved, at mange endometriosepatienter står med de samme udfordringer og måske kan have gavn af nogle af de råd, Anne giver dem, der ringer til hende. Læs ‘Dagens opkald’ og få tips og tricks til, hvordan du kan gribe forskellige problemstillinger an.

Anne Hovmøller: Dagens opkald

Mor: ”Jeg har selv endometriose, og har i mange år kæmpet mig min egen vej igennem at få en diagnose og derefter at finde en behandling, der virkede. I alle de år min datter er vokset op, har mine tanker kredset om, om hun ville få det som mig.” Sådan nogenlunde begyndte en af dagens samtaler.

Indgangsvinklerne til mine rådgivningssamtaler er meget forskellige, men der er ingen tvivl om, at de samtaler, hvor en mor eller far ringer og har en bekymring omkring smerter hos et barn, de har en særlig nerve – man mærker tydeligt, at følelserne er helt uden på tøjet. Hjælpeløsheden river i stemmen…

Men så var vi jo i gang med samtalen. Jeg spørger åbent ind til, hvad der får denne mor til at ringe i dag?

Mor: ”Min datter fik menstruation som 12-årig – og hun er nu 13,5 år. Hun har siden sin første menstruation haft mange smerter. Hun kan ikke gå i skole 2-3 dage om måneden – og min aktive pige har ikke overskud til at passe sin gymnastik og sine venner, som hun elsker så højt. Hun bliver mere og mere indadvendt – hun er kun 13 år, det er som om livet suges ud af hende.”

Jeg trækker vejret dybt – og mærker morens smerte gennem røret. Jeg siger ”Menstruation må ikke gøre ondt, heller ikke som 13-årig. Din datter skal have hjælp. Det er vigtigt, at disse smerter ikke sætter sig fast til kroniske smerter. Jeg er jo ikke læge, men p-piller lyder som en rigtig god begyndelse, og hvis de ikke tager smerterne, skal hun forsøge at tage dem uden pauser.”

Og her kommer gråden i morens stemme helt igennem….

Mor: ”Jeg har prøvet, for det ved jeg jo fra mig selv, men vores læge siger nej. Han siger, at hun er for ung.”

Nu kommer tårerne op i mine øjne…

Mig: ”Man kan simpelthen ikke være for ung til at blive hjulpet ud af en smerte!! Men du har ret, din datter skal have hjælp, og du gør alt det rigtige. Hun er så heldig at have en mor som dig. I skal op til lægen igen, og I skal have den lidt skrappe og meget pædagogiske stemme på. I skal kræve p-pillerne, hvis han stadig ikke vil, ja så skal I skifte læge eller bede om en henvisning til en gynækolog. I skal spille på alle tangenter, og det sidste kort, I trækker, er at sige, at I medbringer formanden for Endometriose Foreningen til næste konsultation med ham – det plejer at virke.”

Et højt suk fra mor…

Mor: ”Det var lige som om, at det, du sagde der, gav mig ny energi. Vi skal op til lægen igen, det hjælper så meget du siger det. Nu ved jeg, at jeg skal stå fast.”

Og det er netop lige det, der sker. Når man selv tror på, at man har ret i det, man siger – så bliver det mere ægte, og man kan stå fast. Derfor er det så vigtigt, at I altid har så meget viden som muligt, når I skal ud med et budskab. Vi her i Endometriose Foreningen vil prøve at hjælpe jer med at få den platform.

Bonusinfo: denne samtale tog over en time og var meget dybere end gengivet her, men jeg tror, I forstår budskabet 😊