Lærere og sundhedsplejesker

Omkring hver 10. pige og kvinde i Danmark har sygdommen endometriose i let eller svær grad, og der kan være en eller flere blandt pigerne i skoleklassen, som har endometriose.

Piger kan få endometriose, fra når de får den første menstruation (i Danmark er det oftest, når de er mellem 10 og 15 år). For en del unge piger er menstruationen forbundet med udtalte smerter, som kan bevirke, at eleven har svært ved at foretage sig noget eller må blive hjemme fra skolen. Dette kan ses hos normale piger, men kan også være tegn på endometriose

Endometriose smitter ikke. Sygdommen skyldes, at der vokser væv, som ligner livmoderslimhinden, uden for livmoderen, og dette kan give underlivssmerter. I starten kommer smerterne oftest i forbindelse med menstruationen, men senere kan de også udvikle sig til at komme mellem menstruationerne.

Endometriose er ikke livstruende, men kan i svære tilfælde være belastende at leve med. Sygdommen kan ikke kureres, men der findes forskellige behandlingsmetoder, som kan reducere symptomerne. Disse rækker fra medicinsk behandling til operation. Man kan også selv gøre en del for at mindske symptomerne, bla. sørge for at dyrke sport, spise en sund, vitamin- og mineralrig kost samt få tilstrækkeligt med søvn.

Det er vigtigt i givne tilfælde, at behandling påbegyndes tidligt. Endometriose kan i visse tilfælde reducere fertiliteten. Den typiske medicinske behandling for endometriose er p-piller.

Langt de fleste endometriosepatienter lever et normalt liv, og der er mange, som har lidelsen og aldrig har fået stillet diagnosen, men har vænnet sig til underlivssmerterne. Der er dog også endometriosepatienter, som lider hver måned ved menstruationen, og ofte må holde sig hjemme et par dage, hvor de ikke er arbejdsdygtige på grund af deres smerter.

De typiske symptomer på endometriose er smerter i underlivet og i lænden, uoplagthed og træthed, kvalme og diarre.

Har du en pige/ung kvinde i din klasse, som har jævnligt fravær hver måned, så tag en snak med hende om menstruationssmerter, træthed mv, og foreslå hende at tage til lægen, for at få en samtale om hun evt kunne have endometriose.

 

Som forening vil vi også rigtig gerne samarbejde med dig og dine kollegaer.

Vi vil gerne lave informationsaftener, patientforedrag eller sidde med ved møder, hvor vi kan orientere om endometriose. Kontakt formand Anne Hovmøller på anne@endo.dk

Vil du vide mere om sygdommen kan du læse mere under ”Kvinder med endo”.