Fakta

Hvad er endometriose og hvordan behandles det?

Endometriose er en smertefuld og kronisk sygdom, der påvirker helt op til 10% af alle kvinder og piger. Tilstanden opstår, når væv, der ligner livmoderslimhinden, findes udenfor livmoderen, som regel i underlivet, på æggestokkene og æggelederne, på de bånd der holder livmoderen på plads, på blæren, tarmene og i området mellem skeden og endetarmen. I meget sjældne tilfælde er endometriose også fundet på lunger og på mellemgulvet.

Endometriosevæv reagerer på samme måde som livmoderslimhinden på hormonerne fra æggestokkene. Dvs. vævet vokser samtidig med livmoderslimhinden, men i modsætning til menstruationsblodet kan blødningen fra endometriosen ikke komme ud. I stedet bløder det ud i bughulen. Dette blod optages dog oftest i kroppen igen men der kan kommer en betændelseslignende tilstand i omgivelserne, og der kan dannes sammenvoksninger og arvæv. Alt dette kan give underlivssmerter, i starten oftest i forbindelse med menstruationen, men også mellem menstruationerne. Endometriose kan medføre kroniske smerter og Infertilitet.

Endometriose rammer den enkelte kvinde meget forskelligt, nogle mærker næsten ikke til det, andre har måske kun smerter ved menstruation, og andre igen har måske ondt de fleste dage. Ligeledes kan smerternes intensitet svinge fra kvinde til kvinde, fra dag til dag. Fertiliteten er også forskelligt ramt. Det afhænger af placeringen af endometriose og mængde.

Endometrioseramte responderer også forskelligt på behandlinger, selvom en får det bedre af hormonbehandling, af at have været gravid eller have fået fjernet livmoderen, behøver det ikke nødvendigvis at have samme gode resultat for den næste.