Årsmøde 2016 Århus

Allerførst vil vi, Endometriose Foreningen, gerne takke de fantastiske foredragsholdere og alle de skønne fremmødte deltagere til vores årsmøde og generalforsamling, som blev afholdt lørdag d. 1. oktober på Århus Universitetshospital. Det var en dejlig dag, og vi er så glade for, at i ville tilbringe dagen sammen med os.

Vi havde en dejlig dag med spændende og motivernede foredrag, der var var en skøn afslappet stemning med plads til grin. Som noget nyt livestreamede vi uddrag af dagens foredrag, du kan se videooptagelserne på Endometriose Foreningens facebookside “Endo-hva-for-noget?”.

Dagens første foredrag blev afholdt af Professor Axel Forman. Axel fortalte om endometriose, hvorfor har vi smerter, behandlingsformer, og hvad kan vi selv gøre. Her talte Axel blandt andet om Endometriose Foreningens nye bog.
Derudover talte Axel om den nyeste forskning, heriblandt et spørgeskema som opfordres til at blive delt med alle man kender, som har født piger – både kvinder med og uden endometriose.

Efter Axels foredrag og en kort pause blev årets hovedtaler præsenteret. Endometriose Foreningens bestyrelse havde glædet sig til at byde velkommen til Sisse Fisker. Sisse Fiskers foredrag tog udgangspukt i Sisses egen rygsmerter, og hendes søgen efter et sundt og lang liv. Da Sisse kom hjem efter sin rejse rundt i verden, stillede hun sig selv en række spørgsmål:
– Er jeg glad, når jeg cykler på job om morgenen, eller er der noget andet, jeg egentlig hellere vil?
– Har jeg nok tid med min mand og børn?
– Er jeg der for mine forældre og min søster, når de har brug for mig?
– Sørger jeg for at forkæle min krop med god søvn, sund mad og fysisk aktivitet?
– Husker jeg at grine og feste nok med mine venner?
Sisse tog os med på en motiverende og underholdende rejse.

Efter frokostpausen blev alle deltagerne fordelt i to lokaler, det var blevet tid til dagens sidste foredrag.

I det ene lokale afholdte Jurist Lone Lunau et foredrag om, hvad man skal være opmærksom på, når man lider af en kronisk sygdom som endometriose. Derudover fortalte Lone om, hvad hun kan tilbyde Endometriose Foreningens medlemmer.
I forhold til sociale sager er det godt at bruge Lone i den opsættende face, når man anerkender at man ikke kan arbejde fuld tid og har brug for flexjob eller førtidspension. Din sociale sag kan derfor blive opstartet på den bedste måde.
Juridisk bistand fra Lone er gratis indtil der oprettes en sag.
Der blev besvaret forskellige spørgsmål fra deltagerne. F.eks. I forhold til pension skal man være opmærksom på, hvilke kriterier der gælder. Pensionsselskabet kan eksempelvis have en liste over hvilke sygdomme der er godkendt til at modtage et tilskud i forbindelse med EET (erhvervs-evne-tab).
Hvis der er behov for at ændre betingelserne, skal man gøre sin arbejdsgiver opmærksom på, at virksomhedens pensionsordning ikke er dækkende. Alternativt kan man tilkøbe en privat forsikring.

Samtidig i salen holdte Sexolog Sus Rasmussen et foredrag, hvor hun præsenterede 2 cases. Til fælles for dem begge var den manglende kommunikation og intimitet.
Når en kvinde med endometriose lever med smerte og træthed, vil det ofte give et lavt selvværd, som betyder at kvinden derefter vil undgå nærhed. Når nærheden mangler forsvinder intimiteten, hvilket kan resultere i en manglende lyst, det kan forværre smerterne hvis man alligevel forsøger, og så er man tilbage ved start og havnet i en ond cirkel.
Sus foreslår,at man snakker om hvad man ønsker og ens behov. Når man får sat ord på, kan man nemmere snakke om, hvad kan man så gøre i stedet. Sus foreslår også, at man laver en kontrakt på, hvilke ønsker og behov kan man opfylde, og hvilke er udelukket. Lav en aftale om hvad man kan arbejde med, for at nå frem til et fællesmål. Og hvis træthed er det største problem, så tag kalenderen og planlæg en date, som da parforholdet var nyt.

Efter dagens to sidste foredrag var der en kort pause inden årets generalforsamling. Referatet fra generalforsamlingen vil følge i et seperat opslag.
Bestyrelsen består af 10 pladser, og der var 6 pladser på valg. I år var fire bestyrelsesmedlemmer på genvalg, og to medlemmer stillede op til bestyrelsen. Alle 6 blev valgt ind i bestyrelsen, og alle 10 pladser er hermed blevet besat. Velkommen til Gitte og Linda, vi ser frem til at arbejde sammen med jer.

Nu vil vi se frem til Årsmøde 2017 som traditionen tro vil blive afholdt den første lørdag i oktober. Næste år afholder vi årsmødet på Sjælland, og vi lover at planlægge en spændende dag til jer. Vi ses!

Formandens beretning 2016